Profesjonalna krajalnica do wędlin i serów coraz częściej zaliczana jest do grona niezbędnego wyposażania rozmaitych delikatesów, sklepów mięsnych oraz restauracji. Stosując urządzenie zgodnie z zaleceniami, jesteśmy w stanie w krótkim czasie pokroić szereg produktów na plastry o równej grubości, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa.
Krajalnica – dlaczego warto ją posiadać i na, co zwrócić uwagę przy jej zakupie?
Współcześnie wiele lokali gastronomicznych, delikatesów oraz sklepów spożywczych, w tym sklepów mięsnych, nie wyobraża sobie funkcjonowania bez nowoczesnego sprzętu takiego jak m.in. krajalnica do wędlin i serów. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ dzięki wspomnianemu urządzeniu mamy możliwość bardzo szybkiego, a przy tym również bezpiecznego przygotowania większej ilości plastrów o jednolitej grubości. W porównaniu do sprzętu domowego profesjonalne krajalnice do wędlin i serów charakteryzują się znacznie wyższą wydajnością, co pozwala im na sprawne działanie także w czasie intensywnego użytkowania i to przez dłuższy czas. Dlatego też tak ważny jest ich odpowiedni wybór, ponieważ to właśnie od modelu zależy, czy dane urządzenie faktycznie spełni swoje zadanie. Podczas podejmowania decyzji warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- gdzie i jak często będzie użytkowana,
- do krojenia jakich produktów będzie stosowana,
- w jakim zakresie jest możliwa regulacja grubości plastrów,
- jaką objętość będą miały krojone produkty, co wpływa na wybór odpowiedniej średnicy noża.
Właściwe czyszczenie i konserwacja krajalnicy
Większość z dostępnych na rynku urządzeń produkowana jest z materiałów zapobiegających rozwojowi bakterii oraz innych drobnoustrojów. Jednak mimo to nie wolno zapominać o regularnym i starannym ich czyszczeniu, ponieważ wszelkie resztki żywności pozostające na urządzeniu tworzą dogodne warunki do namnażania się np. listerii, które mogą doprowadzić do groźnej, zagrażającej zdrowiu i życiu choroby. Stąd też do każdej krajalnicy dołączona jest instrukcja obsługi, obejmująca także kwestie związane z jej konserwacją i czyszczeniem. Do usuwania pozostałych na urządzeniu resztek żywności najlepiej wykorzystać miękkie ściereczki i specjalnie przeznaczony do tego środek czyszczący, który pozwoli pozbyć się nie tylko bakterii, ale także tłuszczu z powierzchni krajalnicy. Podczas czyszczenia lepiej, abyśmy unikali ostrych szczotek lub narzędzi, które mogą porysować lub uszkodzić sprzęt.
Jednak codzienne dbanie o czystość krajalnicy to nie wszystko. Chcąc utrzymać urządzenie w dobrym stanie technicznym, niezbędna jest systematyczna konserwacja przeprowadzana przez wyspecjalizowany serwis. Wyłącznie tam przez fachowców możliwe jest usunięcie wszelkich resztek, które podczas użytkowania mogły utknąć w miejscach, które są niedostępne podczas standardowego mycia. Dodatkowo podczas konserwacji specjaliści dbają o te części urządzenia, odpowiadające za jego wydajność i skuteczność poprzez m.in. ostrzenie lub wymianę tarcz oraz naoliwienie ostrzarki.